Unet ja Netti

Impulssiotos Yliopiston kirjastosta; Joachim Israel: 'Om konsten att blåsa upp en ballong inifrån'. Eli miten ilmapallo puhalletaan täyteen sisältäpäin.

Siinä kerrotaan tietoteoriasta wittgensteinilaisittan ts. ei voisi vähemmän kiinnostaa. Paitsi kielifilosofian kannalta, jota olen ruvennut viimeksi pohtimaan Orwellin dystopioiden pohjalta.

En ymmärrä puoliakaan Joachimin tekstistä, mutta käsittääkseni olen tähän saakka ollut ihan eri mieltä hänen kanssaan. Hän ilmeisesti katsoo, että tietoa voi hankkia vain tiedon sisällä. Orwell, jolla ei tietenkään ole mitään tekemistä tämän kirjan kanssa, ajatteli, että ajattelu riippuu ajattelijan kielestä, johon taas voidaan vaikuttaa manipulaatiolla. Kielitieteessä tämä käsitys tunnetaan Sapir-Whorf-hypoteesina.

Ensimmäinen reaktioni oli, että eihän koko kuvaa voi nähdä, jos on itse kehysten sisällä. Toinen reaktioni oli, että niinhän se perhana vieköön onkin.

Ajatellaan nyt vaikka unia. Nukuin viime yönä katkonaisen kahdentoista tunnin rupeaman ja näin taas koko ajan unia perheistäni; lapsuuden peheestä ja molemmista itse perustamistani. Ja koko ajan oli hätä päällä. Miten saan hoidettua ihmisten asiat kuntoon ja tasapainoon. Kun perhesysteemi voisi olla kuin pasianssi tietokoneella; kun kolmoset ja neloset on paikoillaan, niin loppu käy kuin tanssi vain.

Herättyä sitten huomaa, että todellisuus on toisenlainen. Eihän tässä mitään perheitä ole ollut vuosikausiin. Sitä vaan nukkuessaan on puhaltanut itselleen jonkin kuplatodellisuuden sisältäpäin.

Entäs tämä Netti sitten. Vaikeinta Viivistä eroon pääsemisessä on se, että koko ajan yksin on juttelelevinaan sen kanssa. Kertoo kaikesta, mitä on tekemässä ja mitä aikoo tehdä. Riippuvuutta, huono tapa niiltä ajoilta kun oli pieni ja kaikki piti kertoa äidille.

Nyt on sitten Netti Viivin tilalla. Kertominen ja kirjoittaminen on joka tapauksessa terveellistä. Sivuikkunassa on muuten linkki J. W. Pennebakeriin terveysintoilijoille ja muillekin.

Nyt alkaa ajatus harhailla. Tarkoitus on osoittaa, että Nettikin on tietoteoreettisesti sisältäpäin puhallettava ilmapallo, mutta eihän minun alunperin pitänyt olla sitä mieltä.

Kehitellään...

Sometimes I've believed as many as six impossible things before breakfast. (Lewis Carroll)